jun 20 2007

Båten

Published by

Batida er en seilbåt av merket Alo Mikkel 26 og er laget i 1981 av Alo Yachts i Tønsberg. Navnet Batida kommer fra Brasil, der en batida er en cocktail-drink laget av nasjonalbrennevinet cachaca, fruktjuice eller kokosnøttmelk, og sukker. På portugisisk betyr batida ristet, og en batida kan gjerne blandes og ristes med knust is. Båten het Batida da jeg kjøpte den, og jeg bestemte meg etterhvert for å beholde navnet som en betegnelse på det søte liv.

Batida uten mast

Eneste «profilbilde» jeg har til nå er uten mast. Skal se om jeg snart får tatt ett nytt og bedre.

Tekniske data

Total lengde: 7,86 m
Lengde vannlinje: 6,50 m
Bredde: 2,73 m
Dypgående: 1,75 m
Høyde over vannlinjen: 11 m
Vekt: 2,7 tonn
Motor: Yanmar 1GMC 6,5hk med seildrev
LYS-tall: 1,02
Sengeplasser: 4
Konstruktør: Freddy Mikkelsen


Litt om Alo Yachts

Alo Yachts ble startet av Alf Josef Ortang i ca.1970, og den første båten som ble produsert var hans egen konstruksjon Alo 28. Den ble produsert i en 10 års periode og over 150 båter forlot Tønsberg-bedriften i disse årene. Blant annet ble det produsert 120 stk. bare på de første 5 årene, og det av bare 5 mann! Alo 28 er ingen skarpseiler, men er en trivelig turbåt. Den var rimelig i anskaffelse og solid bygget.

Alf Ortang ønsket å tilby sine Alo 28 kunder en større båt med litt mer av alt, og fikk kontakt med Jan Bjerke, som på den tiden var arbeidsledig fersk konstruktør, med fartstid fra Pelle Petterson`s designkontor. Ønsket var å tegne en rask 3/4 -tonner, og hadde nok ¾-ton VM på Hankø i 76`i tankene. Alf Ortang derimot ønsket en lettseilt og sikker turbåt, og et kompromiss ble det. Det ble det første året produsert hele 10 eksemplarer av nyskapningen, men ingen Alo 33 stilte til start på Hankø. I følge Alf Ortang var båten blitt litt for lett i kjølen, og selv om dette blant andre ting ble endret etter hvert, tok ikke salget av båten av som man hadde håpet. Alo 33 kostet også mye å utvikle, og rykter vil ha det til at beløpet nærmet seg 1 million kroner i 1975. Det er mye når man samtidig vet at den kostet 160 000,- kroner ny i 1976. Etter bare ca. 45 produserte båter, de fleste halvfabrikat for selvbyggere, ble den tatt ut av produksjon i 1981.

Freddy Mikkelsen fikk i oppdrag å tegne en lillesøster til Alo 33 og Alo 28, og den populære Alo «Mikkel» 26 ble lansert i 1977. Dette ble en suksess og ca. 120 båter ble produsert frem til 1983/84. De fleste ble produsert for selvbyggere og båten ble levert med motoristallasjon etter kundens ønske og lommebok. Alo «Mikkel» 26 ble også produsert med for lett kjøl, som senere ble økt fra 800 kg til 1100 kg.

Siste båt ut i Alo familien var Alo 96 og Alo 96MS, som var en motorseilerutgave av havseileren. Båten ble konstruert av siv.ing. Finn Møller, og ble en moderne og rask seilbåt med brøkdelsrigg med enkle bakoversvepte salingshorn. Den ble også som sine søstre levert i halvfabrikat og senere også selvstøp. Båten er en av de første med «moderne» innredning, dvs. med dobbeltkøye og toalettrom akter. Motorseileren fikk akterkabin med egen nedgang og doghouse.

Vinteren 1983-84 ble Alo Yachts rammet av en brann i sine lokaler i Træleborgveien, og produksjonen ble etter hvert flyttet til Treungen hvor selvstøping av Alo 96 og 96MS fortsatte til 1987. Da var eventyret definitivt slutt. Det var det forresten med resten av seilbåtproduksjonen i Norge Også.

17 års produksjon av seilbåter og 300-400 sjøsatte båter gjør at Alo Yachts må regnes som en av Norges mest produktive seilbåtprodusenter gjennom tidene.

Kilde: http://www.holstkoch.dk

Kommentarer er skrudd av for Båten

Comments are closed at this time.